Cholesterol
Nazwa produktu: Cholesterol EP, CEP
Nazwa INCI: Cholesterol EP, CEP
CAS No. 57-88-5
EINECS No. 200-353-2
Inne nazwy: Cholesterol
Specyfikacja
Liczba kwasowa, mgKOH/g 0.3 maximum
Aktywność optyczna -34°to -38°
Punkt topnienia, ℃ 145-150
Strata masy przy suszeniu 0,5 maximum
Residue on Ignition, % 0.1 maximum
Czystość, %(GC) 91.0 minimum
Identyfikacja: zgodna
Rozpuszczalność: rozpuszczalny w kwasie octowym, acetonie, alkoholu, eterze, benzenie, chloroformie, dioksanie, toluenie, pirydynie, heksanie.
Nierozpuszczalny w wodzie
Opis
Cholesterol EP, CEP jest pozyskiwany z lanoliny. Występuje w postaci białego, bezwonnego proszku.
Zawartość spełnia min.91% bieżących zaleceń BP i EP Pharmacopea.
Zastosowanie
Stosowany głównie jako dodatek do preparatów paszowych dla krewetek hodowlanych mających na celu zwiększenie ich wzrostu i oczekiwanej długości życia.
Jest także wykorzystywany w produktach do pielęgnacji skóry – posiada właściwości ściągające i ujędrniające, tworzy jednolitą warstwę. Występuje jako składnik kremów pomagających odzyskać skórze odpowiednie napięcie. Używany także jako środek O/W lub W/O w balsamach i kremach ze względu na znakomite właściwości emulgujące i utrwalające.