TOP Produkty

Kontakt z nami

Cholesterol


Nazwa produktu: Cholesterol EP, CEP

Nazwa INCI: Cholesterol EP, CEP

CAS No.  57-88-5

EINECS No.  200-353-2

Inne nazwy: Cholesterol



 Specyfikacja

Liczba kwasowa, mgKOH/g  0.3 maximum

Aktywność optyczna  -34°to -38°

Punkt topnienia, ℃  145-150

Strata masy przy suszeniu 0,5 maximum

Residue on Ignition, %  0.1 maximum

Czystość, %(GC)  91.0 minimum

Identyfikacja: zgodna

Rozpuszczalność: rozpuszczalny w kwasie octowym, acetonie, alkoholu, eterze, benzenie, chloroformie, dioksanie, toluenie, pirydynie, heksanie.

Nierozpuszczalny w wodzie

Opis

Cholesterol EP, CEP jest pozyskiwany z lanoliny. Występuje w postaci białego, bezwonnego proszku.
Zawartość spełnia min.91% bieżących zaleceń BP i EP Pharmacopea.

Zastosowanie

Stosowany głównie jako dodatek do preparatów paszowych dla krewetek hodowlanych mających na celu zwiększenie ich wzrostu i oczekiwanej długości życia.

Jest także wykorzystywany w produktach do pielęgnacji skóry – posiada właściwości ściągające i ujędrniające, tworzy jednolitą warstwę. Występuje jako składnik kremów pomagających odzyskać skórze odpowiednie napięcie. Używany także jako środek O/W lub W/O w balsamach i kremach ze względu na znakomite właściwości emulgujące i utrwalające.